Våra dagar på Tripp trapp trull startar lugnt med en mysig frukost för de barn som kommer tidigt. Efter frukosten klär vi alla på oss och går ut och leker på vår stora fina gård som har mycket att erbjuda för alla åldrar.

 

För oss är första mötet med barnet på morgonen viktigt så vi strävar efter att en pedagog går fram och hälsar välkommen och tar emot. Klockan 09:00 samlas vi alla och äter frukt och pratar om vad som händer under dagen. Sedan delar vi in oss i mindre grupper och gör olika aktiviteter.

 

Några exempel på aktiviteter:

  • Skapande – Vi går in i skaparrummet och får testa att arbeta med olika sorts material.
  • Gymnastik – De äldsta barnen får gå till skolans gymnastiksal och de yngre barnen har rytmik och rörelse i storarummet på förskolan.
  • 5 årsverksamhet- Här får barnen jobba med skolförberedande material. Så som att arbeta med bokstäver på olika sätt, träna på att hålla i pennan rätt.
  • Matematik- vi arbetar med matematik på olika nivåer som är anpassande för ålder.

 

Efter våra aktiviteter delar vi in oss i våra 3 samlingsgrupper och arbetar med språket enligt bornholmsmodellen. Sedan serveras lunch som vi får från skolköket på Gustav Vasaskolan. Efter lunchen är det tid för en stunds vila. Vi har 3 typer av vila:

 

Sovvilan  – Vi lyssnar på lugn musik och alla barnen somnar

Liggvilan  – Vi lyssnar på saga, en del barn somnar medan andra är vakna under hela vilan.

Uppevilan – Vi har en lugn stund genom att ex. spela spel, lägga pussel eller konstruktionslek.

 

När vilan är slut sprider barnen ut sig i huset och har frilek. Några barn kanske väljer att leka i caferummet och ”bakar” tillsammans för att sedan sitta ner och ta en fika, några andra sätter sig ner vid ett bord och ritar eller pysslar med pärlor och några går in i djurrummet och förvandlas till dinosaurier.

 

Strax innan kl 14:00 samlas vi i våra samlingsgrupper igen och har en kort samling där vi sjunger eller leker en lek innan det är dags att äta mellanmål. När vi har fyllt på våra kroppar med energi är det dags att klä på oss och gå ut och leka på gården.

 

Ute leker vi olika lekar som exempelvis:

  • Rollekar i våra lekstugor
  • Gungar i kompisgungan som rymmer 6-7 barn.
  • Åka med tåget eller blåa bilen till spännande platser. Ibland låtsas vi att vi åker till djurparken medan vi en annan dag åker vi till Leos lekland.
  • Skjutsa varandra på våra cyklar
  • Bygga stora och små skapelser i sandlådan.
  • Vuxenledda lekar som ex. kull och kurragömma.

 

När klockan slår 16:00 samlas vi och äter en bit frukt innan det är dags att avsluta dagen. 

En dag på förskolan